niedziela, 17 czerwca 2012

WPŁYW AMYLAZY ŚLINOWEJ NA ROZKŁAD CUKRÓW

     Według szacunków Instytutu w 2010 r. statystyczny Polak zjadł 56,7 kg pieczywa, ale czy przykładowy Kowalski jedząc chleb poczuł jego słodycz i zachwycił się jego smakiem? Cóż tego się nie dowiemy. Jednak zaproponuję wam doświadczenie, które pomoże wam poznać prawdziwy smak chleba i nie tylko.

      Usta staranie wypłucz wodą i przygotuj kawałek pieczywa, które zjesz. Następnie połóż ten kawałek na języku i zamknij usta. UWAGA!!! Nie połykaj tego wypieku od razu. Teraz zamyśl się nad tym co czujesz...

      Po chwili powinieneś doznać słodyczy wyrobu piekarskiego i uświadomić sobie jego prawdziwy 
smak. Jest to możliwe dzięki enzymowi wydzielanemu przez nasze ślinianki, czyli amylazie ślinowej, która początkowa rozkłada polisacharydy(skrobię) na monosacharydy- glukozę, która jest słodka.

      Na zajęciach zajęliśmy się szybkością rozkładania skrobi przez amylazę ślinową. Doświadczenie początkowo wyglądało niezbyt ekscytująco. Jednak jego przebieg i wyniki były bardzo ciekawe. Na początku zajęliśmy się przygotowaniem roztworu jodu i wody, który następnie powlewaliśmy do dziesięciu ponumerowanych nakrętek Potem zrobiliśmy kisiel z mąki ziemniaczanej i gorącej wody. Wykonaliśmy także próbę kontrolną, czyli do nakrętki z roztworem dodaliśmy kisielu, który od razu zabarwił wodę z jodem na granatowy kolor. Kolejny krok dla niektórych był bardzo trudny, ponieważ do kubka z naszą lepką papką musieliśmy dodać dużą łyżkę śliny, albo dwie małe. Po prostu niektóre osoby nie miały wystarczająco dużo śliny, a niektóre się wstydziły i żenowały. Przechodząc dalej do doświadczenia co minutę do jednej z nakrętek wlewaliśmy kisiel z enzymem. Wyniki były bardzo różne, ponieważ w dwóch grupach  roztwór był coraz jaśniejszy, a w innych był taki sam kolor, albo coraz ciemniejszy. Okazało się, że rację maję te osoby u których woda z jodem i kisielem robiła się coraz jaśniejsza.

WNIOSKI
    Skrobia z jodyną daje ciemny, granatowy kolor.
Im bardziej strawiona jest skrobia – tym więcej jest cząsteczek glukozy, a kolor płynu w kolejnych nakrętkach staje się jaśniejszy.

    Dlaczego tak się dzieje?
Cząsteczki glukozy zabierają jod, czyli barwnik, z naszego roztworu.

    Dlatego kolor się zmienia?
Kiedy skrobia jest całkowicie rozłożona na cząsteczki glukozy, roztwór robi się przezroczysty.
    Uważny obserwator zauważy jeszcze jedną zmianę!

Na początku roztwór skrobi w naszym słoiku jest gęsty i lepki.
Kiedy skrobia zostanie rozłożona na cząsteczki glukozy – staje się rzadki, podobny konsystencją do wody

INSTRUKCJA DO DOŚWIADCZENIA w dalszej części postu.

POTRZEBNE RZECZY:
● słoiki o pojemności przynajmniej 50 ml
● woda
● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
● zakraplacz
● 5 kropel jodyny - uważajcie na swoje ubrania, jodyna bardzo brudzi! Załóżcie fartuch albo starą koszulkę!
● gorąca woda
● 20 nakrętek z butelek po wodzie mineralnej albo plastikowy pojemnik do robienia kostek lodu
● patyczki do szaszłyków

PRZEBIEG:
Do 1/3 słoika wlej przegotowana ostudzoną wodę
Do wody wlej 5 kropli jodyny i dokładnie wymieszaj

Jodyna, 2-10% roztwór jodu w alkoholu etylowym, zawierający zwykle nieco jodku potasu (KI).
Jodyna ma działanie bakteriobójcze, służy do odkażania skóry nie uszkodzonej lub niewielkich uszkodzeń naskórka. U ludzi uczulonych na jod może powodować odczyny alergiczne, a zażyta wewnętrznie jest silną trucizną!!!!!!!
Każdą nakrętkę napełnij do połowy wodą z jodyną, nakrętki ponumeruj
Do drugiego słoika wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Dolej łyżkę stołową wody i dokładnie wymieszaj
Dolej 1/5 szklanki gorącej wody i mieszaj-powstanie kisiel
Do nakrętki nr 1 wlej kroplę kisielu
Do kisielu dodaj 2 łyżeczki śliny
Włącz stoper i co minutę do kolejnej nakrętki dodawaj kroplę kisielu ze śliną ( wszystko wymieszaj)
Cały czas mieszamy kisiel

Zapisz obserwację ( zwróć uwagę na kolor w poszczególnych nakrętkach)
Czy widzicie różnicę w kolorze pomiędzy pojemnikiem nr 1 i pozostałymi?

……………………………………………………………………………………
Co to znaczy, że kolor robił się coraz jaśniejszy, a nawet przezroczysty? Co się stało z cukrami?

………………………………………………………………………………………………………………..
Wynik doświadczenia:


Nr nakrętki                 1      2      3      4      5      6      7      8      9    10    11    12    13      
Kolor w skali 1-10   
                                                     

1 komentarz: