Usta staranie wypłucz wodą i przygotuj kawałek pieczywa, które zjesz.
Następnie połóż ten kawałek na języku i zamknijcie usta. UWAGA!!! Nie
połykaj tego wypieku od razu. Teraz zamyśl się nad tym co czujesz...
Po chwili powinieneś doznać słodyczy wyrobu piekarskiego i uświadomić sobie jego prawdziwy
smak.
Jest to możliwe dzięki enzymowi wydzielanemu przez nasze ślinianki,
czyli amylazie ślinowej, która początkowa rozkłada
polisacharydy(skrobię) na monosacharydy- glukozę, która jest słodka.
Na zajęciach zajęliśmy się szybkością rozkładania skrobi przez amylazę
ślinową. Doświadczenie początkowo wyglądało niezbyt ekscytująco. Jednak
jego przebieg i wyniki były bardzo ciekawe. Na początku zajęliśmy się
przygotowaniem roztworu jodu i wody, który następnie powlewaliśmy do
dziesięciu ponumerowanych nakrętek Potem zrobiliśmy kisiel z mąki
ziemniaczanej i gorącej wody. Wykonaliśmy także próbę kontrolną, czyli
do nakrętki z roztworem dodaliśmy kisielu, który od razu zabarwił wodę z
jodem na granatowy kolor. Kolejny krok dla niektórych był bardzo
trudny, ponieważ do kubka z naszą lepką papką musieliśmy dodać dużą
łyżkę śliny, albo dwie małe. Po prostu niektóre osoby nie miały
wystarczająco dużo śliny, a niektóre się wstydziły i żenowały.
Przechodząc dalej do doświadczenia co minutę do jednej z nakrętek
wlewaliśmy kisiel z enzymem. Wyniki były bardzo różne, ponieważ w dwóch
grupach roztwór był coraz jaśniejszy, a w innych był taki sam kolor,
albo coraz ciemniejszy. Okazało się, że rację maję te osoby u których
woda z jodem i kisielem robiła się coraz jaśniejsza.
WNIOSKI
Skrobia z jodyną daje ciemny, granatowy kolor.
Im bardziej strawiona jest skrobia – tym więcej jest cząsteczek glukozy, a kolor płynu w kolejnych nakrętkach staje się jaśniejszy.
Im bardziej strawiona jest skrobia – tym więcej jest cząsteczek glukozy, a kolor płynu w kolejnych nakrętkach staje się jaśniejszy.
Dlaczego tak się dzieje?
Cząsteczki glukozy zabierają jod, czyli barwnik, z naszego roztworu.
Cząsteczki glukozy zabierają jod, czyli barwnik, z naszego roztworu.
Dlatego kolor się zmienia?
Kiedy skrobia jest całkowicie rozłożona na cząsteczki glukozy, roztwór robi się przezroczysty.
Uważny obserwator zauważy jeszcze jedną zmianę!
Na początku roztwór skrobi w naszym słoiku jest gęsty i lepki.
Kiedy skrobia zostanie rozłożona na cząsteczki glukozy – staje się rzadki, podobny do wody
Na początku roztwór skrobi w naszym słoiku jest gęsty i lepki.
Kiedy skrobia zostanie rozłożona na cząsteczki glukozy – staje się rzadki, podobny do wody
INSTRUKCJA DO DOŚWIADCZENIA w dalszej części postu.
POTRZEBNE RZECZY:
● słoiki o pojemności przynajmniej 50 ml
● woda
● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
● zakraplacz
● 5 kropel jodyny - uważajcie na swoje ubrania, jodyna bardzo brudzi! Załóżcie fartuch albo starą koszulkę!
● gorąca woda
● 20 nakrętek z butelek po wodzie mineralnej albo plastikowy pojemnik do robienia kostek lodu
● patyczki do szaszłyków
● woda
● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
● zakraplacz
● 5 kropel jodyny - uważajcie na swoje ubrania, jodyna bardzo brudzi! Załóżcie fartuch albo starą koszulkę!
● gorąca woda
● 20 nakrętek z butelek po wodzie mineralnej albo plastikowy pojemnik do robienia kostek lodu
● patyczki do szaszłyków
PRZEBIEG:
Do 1/3 słoika wlej przegotowana ostudzoną wodę
Do wody wlej 5 kropli jodyny i dokładnie wymieszaj
Jodyna, 2-10% roztwór jodu w alkoholu etylowym, zawierający zwykle nieco jodku potasu (KI).
Jodyna ma działanie bakteriobójcze, służy do odkażania skóry nie uszkodzonej lub niewielkich uszkodzeń naskórka. U ludzi uczulonych na jod może powodować odczyny alergiczne, a zażyta wewnętrznie jest silną trucizną!!!!!!!
Każdą nakrętkę napełnij do połowy wodą z jodyną, nakrętki ponumeruj
Do drugiego słoika wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Dolej łyżkę stołową wody i dokładnie wymieszaj
Dolej 1/5 szklanki gorącej wody i mieszaj-powstanie kisiel
Do nakrętki nr 1 wlej kroplę kisielu
Do kisielu dodaj 2 łyżeczki śliny
Włącz stoper i co minutę do kolejnej nakrętki dodawaj kroplę kisielu ze śliną ( wszystko wymieszaj)
Cały czas mieszamy kisiel
Zapisz obserwację ( zwróć uwagę na kolor w poszczególnych nakrętkach)
Czy widzicie różnicę w kolorze pomiędzy pojemnikiem nr 1 i pozostałymi?
……………………………………………………………………………………
Co to znaczy, że kolor robił się coraz jaśniejszy, a nawet przezroczysty? Co się stało z cukrami?
………………………………………………………………………………………………………………..
Wynik doświadczenia:
Nr nakrętki 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Do wody wlej 5 kropli jodyny i dokładnie wymieszaj
Jodyna, 2-10% roztwór jodu w alkoholu etylowym, zawierający zwykle nieco jodku potasu (KI).
Jodyna ma działanie bakteriobójcze, służy do odkażania skóry nie uszkodzonej lub niewielkich uszkodzeń naskórka. U ludzi uczulonych na jod może powodować odczyny alergiczne, a zażyta wewnętrznie jest silną trucizną!!!!!!!
Każdą nakrętkę napełnij do połowy wodą z jodyną, nakrętki ponumeruj
Do drugiego słoika wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Dolej łyżkę stołową wody i dokładnie wymieszaj
Dolej 1/5 szklanki gorącej wody i mieszaj-powstanie kisiel
Do nakrętki nr 1 wlej kroplę kisielu
Do kisielu dodaj 2 łyżeczki śliny
Włącz stoper i co minutę do kolejnej nakrętki dodawaj kroplę kisielu ze śliną ( wszystko wymieszaj)
Cały czas mieszamy kisiel
Zapisz obserwację ( zwróć uwagę na kolor w poszczególnych nakrętkach)
Czy widzicie różnicę w kolorze pomiędzy pojemnikiem nr 1 i pozostałymi?
……………………………………………………………………………………
Co to znaczy, że kolor robił się coraz jaśniejszy, a nawet przezroczysty? Co się stało z cukrami?
………………………………………………………………………………………………………………..
Wynik doświadczenia:
Nr nakrętki 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Kolor w skali 1-10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz