DNA to dla większości tylko kwas deoksyrybonukleinowy, który pełni rolę nośnika informacji genetycznej organizmów żywych. Wyłącznie dlatego, że jest mało widoczny, a prawie wcale, nikt się nim nie interesuje.Jednak prawdziwi naukowcy widzą w tym zawiasku przyszłość naszego świata. Możliwość modyfikacji, zmiany, naprawy kodu DNA otwiera wiele bram do lepszego życia bez chorób genetycznych, przypadłości i wad odziedziczonych po przodkach.
To doświadczenie pozwoli nam pogłębić nasza wiedzę i zafascynować się
biologią molekularną. Jest ono o tyle niezwykłe, ponieważ każdy z nas
może je przeprowadzić w własnym domu.
Powiecie niemożliwe, a jednak!
Materiały
• Jedna świeża cebula
• 10ml nie skoncentrowanego płynu do naczyń
• 4g soli kuchennej (łyżeczka do herbaty)
• 90ml wody (trochę mniej niż pół szklanki)
• 10ml 95% alkoholu z zamrażalnika
• Filtr do kawy
• Nóż + deseczka do krojenia cebuli
• Pojemnik na ok. 350ml na „zupę warzywną”
• Większy pojemnik pełniący rolę łaźni wodnej
• Mały mikser (ostrze tnące / rozdrabniające)
• Duży lejek
• Probówka do strącania DNA (np. kieliszek)
• Coś do wyciągnięcia DNA (np. patyczek szaszłykowy)
• Opcjonalnie szczypta soli do zmiękczania mięsa
3.Kostki cebuli zalać mieszaniną |
PRZEPIS NA WYWAR Z CEBULI
1..Rozpuścić całą sól kuchenną w wodzie. |
2.Roztwór wody i soli wlać do płynu |
5. Całość zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz