Niezwykłe zdolności czerwonej kapusty- badanie pH


1."Kwasy i zasady są dwoma ważnymi rodzajami substancji chemicznych. Wiedza, czy dana substancja jest kwasem czy zasadą, jest konieczna, żeby przewidzieć skutki jej zachowania w zetknięciu z innymi substancjami. Niektóre kwasy mają kwaśny smak (np. cytryna czy ocet) i są nieszkodliwe. Silniejsze kwasy są niebezpieczne: mogą spalić skórę (np. kwas siarkowy)
Zasady często wchodzą w skład środków czystości. Także mocne zasady mogą być niebezpieczne z uwagi na ich żrące działanie.
Czysta woda nie jest ani kwasem, ani zasadą: jest obojętna"



Wielka Księga Eksperymentów, 
Wyd. Elżbieta Jarmołkiewicz, 
Zielona Góra, 2001


                                                                                                                       
2.Aby zmierzyć pH ustalono skalę, gdzie substancje są uporządkowane w stosunku od zawartości pH. Ponad 7 są zasady, a poniżej 7 są kwasy. pH można zbadać za pomocą wskaźników najpopularniejszym są papierki lakmusowe lub fenoloftaleina. 
Można jednak stworzyć własny wskaźnik z liści czerwonej kapusty.

3.Jak zrobić własny wskaźnik?
Liść z kapusty trzeba drobno pokroić, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku, a potem zostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzamy liść od wywaru, który ma piękną, fioletową barwę.
Przygotowujemy 3 szklane pojemniki z wodą:
-  do pierwszego nie dodajemy nic
-  do drugiego wsypujemy kwasek cytrynowy lub wyciskamy sok z cytryny
-  do trzeciego dodajemy ocet
-  do czwartego wsypujemy troszkę opiłków szarego mydła
-  do piątego dodajemy trochę sody oczyszczonej



Czysta woda pozostaje fioletowa, soda oczyszczona po dodaniu zabarwia sok na niebiesko/zielony,opiłki szarego mydła zabarwiają na zielono, sok z cytryny i ocet na czerwono. 
Wyniki możemy porównać z skalą pH.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz