sobota, 31 marca 2012

Izolacja DNA cebuli: "Mały krok dla człowieka, ale duży krok dla ludzkości"


      DNA to dla większości tylko kwas deoksyrybonukleinowy, który pełni rolę nośnika informacji genetycznej organizmów żywych. Wyłącznie dlatego, że jest mało widoczny, a prawie wcale, nikt się nim nie interesuje.Jednak prawdziwi naukowcy widzą w tym związku przyszłość naszego świata. Możliwość modyfikacji, zmiany, naprawy kodu DNA otwiera wiele bram do lepszego życia bez chorób genetycznych, przypadłości i wad odziedziczonych po przodkach.

     To doświadczenie pozwoli nam pogłębić nasza wiedzę i zafascynować się biologią molekularną. Jest ono o tyle niezwykłe, ponieważ  każdy z nas może je przeprowadzić w własnym domu.
Powiecie niemożliwe, a jednak!

Materiały

• Jedna świeża cebula
• 10ml nie skoncentrowanego płynu do naczyń
• 4g soli kuchennej (łyżeczka do herbaty)
• 90ml wody (trochę mniej niż pół szklanki)
• 10ml 95% alkoholu z zamrażalnika
• Filtr do kawy
• Nóż + deseczka do krojenia cebuli
• Pojemnik na ok. 350ml na „zupę warzywną”
• Większy pojemnik pełniący rolę łaźni wodnej
• Mały mikser (ostrze tnące / rozdrabniające)
• Duży lejek
• Probówka do strącania DNA (np. kieliszek)
• Coś do wyciągnięcia DNA (np. patyczek szaszłykowy)
• Opcjonalnie szczypta soli do zmiękczania mięsa

    
3.Kostki cebuli zalać mieszaniną


PRZEPIS NA WYWAR Z CEBULI

1..Rozpuścić całą sól kuchenną w wodzie.
        
2.Roztwór wody i soli wlać do płynu


  
4.Pojemnik z „zupą cebulową” inkubować w
temperaturze około 60 stopni  przez 10-15
minut
Wywar na końcu miksujemy , a potem filtrujemy.









PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA

Schłodzony etanol wlewamy po ściance do probówki
i zaczynamy obserwację.
















Po chwili będzie się wytracać DNA do warstwy 
alkoholowej w postaci cienkich, długich, 
galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami 
powietrza. Można je spokojnie nawijać
na patyczek i wyciągać z alkoholu.













































5. Całość zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz